Alle voordelen van een groen dak

 

Waterretentie

Waterretentie betekent letterlijk: “ophouden van water”. Een groen dak zorgt dus voor een langzamere afvoer naar het riool door water vast te houden. Het water wordt langzaam gezuiverd en de plantjes verbruiken een deel van het water waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd.

 

Constante luchtzuivering

Net als andere planten zorgt een dak vol met sedum ervoor dat er fijnstof uit de lucht wordt omgezet van CO2 naar zuurstof. Hierdoor zorgt een groen dak voor een schonere lucht en draag je bij aan de luchtzuivering.

 

Lagere omgevingstemperatuur

Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht, waardoor er een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Daarbij werkt een groen dak ook isolerend. Hierdoor blijft de temperatuur in huis lager tijdens de zomermaanden en hoger in de winter.

 

Positief effect op zonnepanelen

Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur op het dak koeler blijft. Dankzij een koeler dak kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren. In sommige gevallen scheelt het wel 11%.

Verminderd omgevingsgeluid.png  

Dempt geluid

Waar een groen dak werkt als isolatie tegen warmte, werkt het tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het werkt als een geluidsbarrière op je pand. Het omgevingsgeluid wordt minder, zowel binnen het pand als buiten.

 

Duurzamer dak

Een groen dak staat bloot aan weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Het resultaat is dat je dak hiertegen wordt beschermd. De levensduur van het dak wordt hierdoor verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Zo heb je de investering in een groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.

 

Hogere pandwaarde

Waar vele verbeteringen aan een pand niets doen met de waarde, zorgt een groen dak voor een waardevermeerdering. De combinatie van uitstraling, verlaagde energiekosten en de hogere duurzaamheid van het dak zorgt hiervoor.

 

Positieve bijdrage biodiversiteit

De plantjes die worden gebruikt voor een groen dak hebben een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De Sedum plantjes trekken insecten en bijen aan, waardoor het ook een betere leefomgeving wordt voor vogels.

 

Brandwerend

Doordat de plantjes veel vocht bevatten en een groen dak goed is voor de waterretentie, creëer je een brandwerende laag.

 

Verhoogt welzijn

Groen doet een mens goed, dus leven en werken in een groene omgeving verhoogt het welzijn van iedereen. Een groen dak zorgt voor een mindere mate van stress en biedt ontspanning.

 

Healing environment

Een “healing environment” is een omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, werknemers en familie te bevorderen. Een groen dak draagt hier zijn steentje aan bij. In een groene omgeving is bijvoorbeeld de pijntolerantie hoger.

 

Meer sociale interactie

Wonen in een buurt met groene daken brengt mensen bij elkaar. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme. In plaats daarvan geeft het een hogere belevings- en gebruikservaring, wat een positief effect heeft op de sociale samenhang in de buurten.

 

Snel en makkelijk

De sedumtrays en sedummatten zijn makkelijk te hanteren en goed te verwerken. Doordat de trays en matten bij levering al een bedekkingsgraad van 95% heeft, creëer je gemakkelijk een direct groen resultaat. Daarbij is het benodigd onderhoud minimaal.

 

Tijds- en kostenbesparing

Met behulp van de trays en matten is een groen dak snel te realiseren. In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten is de aanleg van een groen dak erg gemakkelijk en snel. Ook is het onderhoud minimaal, wat je tijdswinst en kostenbesparing oplevert.

 

Erosiewering

Een groen dak zorgt voor een solide en erosiewerende bovenlaag. Deze laag vangt alle klappen op die het dak normaal te verduren krijgt. Op daken waar veel wind staat zorgt het groene dak ervoor dat de ondergrond bij een storm niet wegwaait.